Image

Het museum open van 14 april tot en met 26 oktober

Atlantikwall met 550 ‘Texelse’ bunkers

Maar liefst 550 bunkers liet Hitler bouwen om Texel te beschermen tegen de invasie van de Geallieerden. Ze maakten deel uit van de Atlantikwall, een meer dan 5.000 kilometer lange verdedigingslinie, die vanaf het noordwesten van Spanje langs de kusten van West-Europa tot het noordelijkste puntje van Noorwegen liep.

Image

Hitlers bunkers

Hitlers bunkers waren niet de eerste verdedigingswerken op het eiland. Fort De Schans bij Oudeschild werd al in 1574 in opdracht van Willem van Oranje gebouwd en eeuwen later door Napoleon flink uitgebreid. Het Nederlandse leger bouwde in 1938 en 1939 Batterij Den Hoorn: een commandopost op het Loodsmansduin en drie bijbehorende geschutskazematten in de nabijgelegen Bollekamer. De Duitse marine confisqueerde deze direct na de capitulatie. Het geschut werd verplaatst naar de duinen bij De Cocksdorp, waar later de Noordbatterij zou worden gebouwd.

Neue Westwall

Vanaf 1941 namen de Duitsers hun taak steeds serieuzer. De douane in De Koog, De Cocksdorp en Oudeschild werd bewapend en er kwam een luchtafweerbatterij bij De Mok aan de zuidkant van het eiland. Ook op het vliegveld werd afweergeschut geplaatst. In het dak van de commandopost op Loodsmansduin werd een gat gemaakt, zodat het luchtruim beter in de gaten kon worden gehouden. En ook op het Badhotel in De Koog en bij de vuurtoren bij De Cocksdorp werden luchtwachtposten ingericht.

Toen duidelijk werd dat de bunkers te klein waren, liet de Duitse legerleiding een reeks nieuwe ontwerpen en bouwen. Van beton dit keer in plaats van baksteen of hout. Van mei tot augustus 1942 werd gewerkt aan de Neue Westwall en in de winter van 1943 werd een begin gemaakt met de Atlantikwall.

Image

September 1943

Naarmate de oorlog langer duurde, kwamen er steeds meer soldaten naar het eiland, onder wie ook ingelijfde krijgsgevangenen, zoals Brits-Indiërs, Kaukasiërs en Georgiërs. Op het ‘hoogtepunt’ van de bezetting, in september 1943, ging het in totaal om een kleine 2800 manschappen. Om hen onder te brengen, werden onder meer in de Bollekamer en in De Dennen op grote schaal manschappenverblijven gebouwd.

Image
Image

De bevrijding

Direct na de bevrijding namen Texelaars bezit van de Duitse bouwwerken. Alles wat ze konden gebruiken, werd meegenomen. Sommige bunkers veranderden in een paardenstal of kippenhok. In het zogenoemde bunkerdorp nabij Den Hoorn woonden nog jaren Texelaars die door de woningschaarste nergens anders terecht konden. Later werden ze verhuurd als vakantiehuisjes.

Vanaf de jaren vijftig werden bunkers op grote schaal opgeblazen en afgevoerd. Wat nu rest, is niet veel meer. In 2011 nam het Waddenfonds het initiatief om de geschiedenis van de Atlantikwall voor de toekomst veilig te stellen. Het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel werd als meest geschikte partij gevraagd om hier op Texel inhoud aan te geven. In de winter van 2017/2018 haalden vrijwilligers een groot deel van het museum leeg en richtten ze het opnieuw in. Een groot aantal maquettes van bunkers en een indrukwekkende expositie over de Russenoorlog zijn sindsdien de ‘eyecatchers’. Op touchscreens is heel eenvoudig allerlei informatie op te vragen over de bunkers.

Vanaf september 2020 is een ‘audio experience’ te bezoeken in De Vlijt, de bunker tegenover het vliegveld. Ook deze expositie gaat over de Russenoorlog, de laatste veldslag van de Tweede Wereldoorlog in Europa, die op Texel werd uitgevochten en zelfs tot weken na de officiële bevrijding voortduurde.

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

In 2025 open vanaf maandag 14 april t/m zondag 26 oktober, dagelijks van 10-17 uur.

  • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
  • Volwassenen € 8,00
  • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
  • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

  • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
    Op zondag alleen om 15:00 uur.
  • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
  • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
  • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
  • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken