Image

Het museum open van 14 april tot en met 26 oktober

Vredig de oorlog door

Het gaat te ver om te constateren dat Texel in de Tweede Wereldoorlog een paradijs was. Maar buiten de luchtgevechten was er weinig te merken van oorlogsgeweld, er was genoeg te eten en te drinken en vaak ook is geconcludeerd dat Hitler niet de meest fanatieke soldaten naar Nederlands grootste Waddeneiland had gestuurd. De verhoudingen met de bewoners waren over het algemeen vrij goed.

Image

Afweergeschut

Texel lag op de route van de vliegtuigen van de Geallieerden die de Duitse grote steden bombardeerden. Bij tientallen benutten ze het duister van de nacht en kwamen ze over het eiland, om enkele honderden kilometers oostelijker hun bommen te laten vallen. Geregeld kwam het daarbij tot een treffen met het Duitse afweergeschut, waardoor menig bommenwerper neerstortte. Vliegeniers die geluk hadden, overleefden de crash en werden gevangengenomen. Anderen verongelukten en werden begraven in Den Burg.

Image

Duitse leger

Ook werden Texelaars gedwongen om voor de bezetter te werken. Menig jonge vrouw moest aardappelen schillen voor het Duitse leger, mannen werden ingeschakeld bij de bouw van de vele bunkers in de duinen. Directer nog werd Texel getroffen door de deportatie in november 1944 van zo’n 800 jonge mannelijke bewoners. Zij moesten in Assen en omgeving loopgraven en tankgrachten voor de Duitsers graven. Lange tijd was er onzekerheid over hun lot, maar uiteindelijk keerden ze in 1945 allemaal levend terug.

Image
Image

Op Texel toch nog oorlog…

Toch was het op Texel relatief rustig. Buiten de luchtgevechten was er weinig te merken van oorlogsgeweld, er was genoeg te eten en te drinken. Dat ‘luxe’ producten als koffie, thee en tabak ‘op de bon’ waren, was op z’n hoogst ongemakkelijk. Vaak is ook geconcludeerd dat Hitler niet de meest fanatieke soldaten naar Nederlands grootste Waddeneiland had gestuurd. De verhoudingen met de bewoners waren over het algemeen vrij goed.

Maar toen, terwijl een groot deel van Nederland al was bevrijd, werd het op Texel toch nog oorlog…

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

In 2025 open vanaf maandag 14 april t/m zondag 26 oktober, dagelijks van 10-17 uur.

  • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
  • Volwassenen € 8,00
  • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
  • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

  • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
    Op zondag alleen om 15:00 uur.
  • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
  • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
  • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
  • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken