De luchtoorlog boven Texel
Zware bommenwerpers stegen in de Tweede Wereldoorlog op van vliegvelden in Groot-Brittannië om de grote steden en de oorlogsindustrie in Duitsland te bombarderen. Texel lag op de aanvliegroute en het witte Badhotel op een hoog duin bij De Koog was daarbij een bruikbaar baken. Vliegtuigen van de Amerikaanse USAAF vlogen vooral overdag, die van de Britse RAF in het donker. Er waren nachten dat er meer dan duizend toestellen overkwamen, belaagd door Duitse nachtjagers en het afweergeschut op Texel en Vlieland en in Den Helder.
Slachtoffers
Veel vliegtuigen werden getroffen en stortten neer, op en rond Texel. De omgekomen bemanningsleden werden begraven op de Algemene Begraafplaats in Den Burg. In totaal ging het om 167 vliegeniers uit Engeland, Canada, Nieuw Zeeland en Australië, van wie er 44 nooit zijn geïdentificeerd. Na de oorlog werden de slachtoffers herbegraven op grote Amerikaanse begraafplaatsen elders in Nederland.
Opsporing van nabestaanden
Texelaar en museumvrijwilliger Bram van Dijk houdt zich al sinds 1985 bezig met de opsporing van nabestaanden. Met succes. Veel families brachten een bezoek aan het eiland en sinds de oprichting in 1996 ook aan het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel. Het museum beschikt over nogal wat persoonlijke spullen, gedoneerd door familieleden, zoals diverse decoraties en een uniform van een omgekomen vliegenier. Ook op andere manieren wordt in het museum ruim aandacht besteed aan de luchtoorlog boven Texel. Daarbij ligt het accent de vaak zeer jonge bemanningsleden aan boord van de toestellen.