Tegenwoordig is het heel gewoon om op allerlei manieren reclame te maken over Texel via verschillende vormen van media. Maar ook in de Tweede Wereldoorlog werd er een bepaalde vorm van reclame gemaakt voor het eiland. Bijvoorbeeld door de publicatie van een soort van historische gids over Texel ten behoeve van de op het eiland gelegerde Duitse soldaten.
Van het opmerkelijke boekwerkje, met de titel “Auf Texel”, bevindt zich een origineel exemplaar in het museumarchief. In het boekje wordt de geschiedenis, de schoonheid en de charme van het eiland beschreven en wordt Texel door de Duitse auteur zelfs unsere Insel (ons eiland) genoemd.
Het is geschreven door Dr. Werner Doede die Gefreiter (de eerste rang boven die van soldaat) was in het Duitse leger. Hij was in het burgerleven een kunsthistoricus uit Düsseldorf en heeft verschillende door hem zelf gemaakte foto’s in het boekje laten opnemen.
In de Texelse Courant van 16 september 1942 wordt zelfs een recensie geplaatst waarin die foto’s worden geclassificeerd als 'juweeltjes'; Foto’s van militaire objecten en/of activiteiten staan er uiteraard niet in….
De in 1904 in Posen (toen onderdeel van Pruisen en nu het Poolse Poznań) geboren Doede wordt behoorlijk oud… hij is 95 jaar als hij op 16 juni 2000 in Kassel komt te overlijden.
In de lijst met gebruikte literatuur voor het boekje “Auf Texel” komen we verder een paar bekende namen tegen… het Verkade album “Texel” van Dr Jac. P. Thijsse en “Texel het Vogeleiland” van J. Drijver, en in de dankbetuiging wordt Korvettenkapitän Prof. Karl Hermann Jacob-Friesen (foto) genoemd. Deze op 6 januari 1886 in de plaats Reudnitz (Leipzig) geboren Duitse militair was in het dagelijks leven een bekend Duits archeoloog.
Toen het boekje werd uitgegeven was hij de Inselkommandant op Texel en hij heeft in die functie zijn volledige medewerking verleend aan de totstandkoming ervan. In het burgerleven was Jacob-Friesen gewend om archeologisch onderzoek te doen en dat deed hij ook toen hij op het eiland gelegerd was. Daarbij heeft hij onder andere als eerste onderzoek gedaan naar de geschiedenis en het ontstaan van Den Burg. Na de oorlog wordt hij directeur van het Niedersächsischen Landesmuseums Hannover en hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste archeologen in Duitsland. Hij overlijdt op 6 november 1960 in Göttingen op 74-jarige leeftijd...