Drones zijn tegenwoordig een bekend verschijnsel in het luchtruim, waarbij we snel zullen denken aan een privé drone die met een hoog-resolutie camera prachtige beelden kan maken. Vaak worden drones gebruikt voor de hobby maar ze worden, zoals ongetwijfeld bekend is, ook voor professionele of militaire doeleinden ingezet.
Het museum bezit ook een tweetal radiografische bestuurbare drones, maar die zijn van een totaal ander ‘kaliber’ dan de drones die tegenwoordig voor de hobby worden gebruikt, al was het maar vanwege het beoogde doel, de grootte en het gewicht! Eén van de drones, met een donkerrode kleur, is boven de ingang van het museum te zien en een tweede hangt in de grote hal van het museum.
Beide drones werden door Schreiner Air Target Services beheerd en onderhouden en zijn afkomstig van de Koninklijke Landmacht. Ze werden gebruikt als doelsleepvliegtuigjes voor het korps Luchtdoelartillerie en waren de opvolger van onder andere Spitfires (en daarna Harvards), die in de midden jaren '50 van de vorige eeuw op het vliegveld waren gestationeerd. De Spitfires sleepten een lange kabel waaraan een doelzak, een zogenaamde 'manche', van zo'n 5 meter lang was bevestigd.
Met luchtdoelartillerie, wat stond opgesteld in de duinen ten zuiden van Den Helder (Groote Keeten, Botgat, Falga en Kijkduin), werd voor trainingsdoeleinden op die doelzakken geschoten. Uiteraard was het de bedoeling om de doelzak te raken en niet de Spitfire, die om die reden dan ook feloranje was gespoten zodat het toestel goed zou opvallen!
Omdat de Spitfires niet meer in een al te beste staat verkeerden en vanwege mankementen dan niet konden vliegen, en er met enige regelmaat ongelukken gebeurden, werden deze uiteindelijk vervangen door Harvards die nog tot 1964 in gebruik zijn geweest. Daarna kwamen de drones in beeld die vanaf een mobiele lanceerinstallatie als een soort van katapult de lucht in werden geschoten. Uiteindelijk kwam ook aan dat tijdperk een eind en op 24 oktober 2000 werd met “vriendelijk militair vertoon” de Northrop Radio-Controlled Drone KD2R-5 (Nr. KL072) door Luitenant-kolonel D. Fiege van het Luchtdoelartillerieschietkamp officieel overgedragen aan het museum (zie foto). Vooral museumvrijwilliger Sieb Zijlstra, rechts op de foto, had zich ingespannen om de drone naar Texel te krijgen...
Tekst: Jan Nieuwenhuis