Er zijn in het verleden al behoorlijk wat bijzondere vliegtuigen op het Texelse vliegveld geland, waaronder ook enkele fraai gerestaureerde grote toestellen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals de Amerikaanse B-17 bom-menwerper met de bijnaam Flying Fortress (vliegend fort).
Tijdens de Texel airshow van augustus 1986 gaf bijvoorbeeld de B-17G "Sally B”, acte de présence. Een nog be-roemder toestel, tenminste in naam, was een B-17 die tijdens de Texel Airshow in 1995 op de Texelse grasmat kon worden bewonderd.
De B-17 was voorzien van de registratie (4)1-24485, de squadron code 'DF' en de letter 'A', en dat zal niemand waarschijnlijk iets zeggen. De naam die de bommenwerper had gekregen, "Memphis Belle", is wellicht beter bekend...
Het toestel behoorde in de Tweede Wereldoorlog tot de 91st Bombardment Group en was de eerste B-17 die 25 bombardementsvluchten naar Duitsland had voltooid. Het was toen gebruikelijk dat de bemanning daarna met hun toestel terug kon keren naar de Verenigde Staten, zo ook de “Memphis Belle”.
Het toestel heeft na terugkomst in 1944 model gestaan voor een documentaire (propaganda)film over de B-17, een film die in 2001 vanwege zijn belangrijk culturele en historische betekenis werd toegevoegd aan de Ame-rikaanse National Film Registry! In 1990 stond de “Memphis Belle” model voor een Brits-Amerikaanse speel-film met de naam, hoe kan het ook anders, "Memphis Belle".
Het toestel op Texel was overigens niet de originele "Memphis Belle" want die was na veel omzwervingen en verwaarlozing in de jaren na de oorlog niet meer in staat om te vliegen, en dus ook niet geschikt voor gebruik in de speelfilm. Uiteindelijk is de bommenwerper na een jarenlange restauratie beland in het National Muse-um of the United States Air Force in Dayton, Ohio, waar het op 17 mei 2018 voor het eerst weer aan het pu-bliek werd getoond.
Voor de film zijn in totaal vijf andere B-17's gebruikt als stand-in voor de "Memphis Belle", en de B-17 die op Texel te zien was behoorde tot één van die vijf toestellen, evenals de aan het begin van dit artikel genoemde "Sally B".
Tekst: Jan Nieuwenhuis
Luchtvaart- en oorlogsmuseum Texel