LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

‘Marinepfarrer’ Theo Pieper

Tijdens de opstand van de Georgiërs had vlootaalmoezenier Theo Pieper ongelooflijk veel geluk…

Theo Pieper werd geboren op 13 januari 1912 in Münster en als vlootaalmoezenier was hij belast met de gees-telijke zorg voor de rooms-katholieke Duitse militairen in Den Helder en omgeving.
In die hoedanigheid maakte hij in de week na Pasen 1945, samen met vlootpredikant Edmund Haake, een religieuze dienstreis naar alle Duitse batterijen op Texel. Daarbij bezochten ze ook het bunkercomplex 'Texla' waar een Paasdienst werd gehouden voor de Duitse militairen. Beide mannen namen in de avond van 5 april hun intrek in hotel 'De Lindeboom'...

In de nacht van 5 op 6 april hoorden zij aanhoudend geweervuur en kwamen er al snel achter dat de Georgiërs op het eiland in opstand waren gekomen.
De Georgiërs wisten dat er in hotel De Lindeboom Duitse militairen aanwezig waren en in de loop van de och-tend eisten zij dat ze zich zouden overgeven omdat anders het hotel opgeblazen zou worden. Na onderhande-ling tussen de Duitsers en de Georgiërs door Johan Duinker, drukker, boekhandelaar en redacteur van de Texelse Courant, besloten de Duitse militairen zich over te geven in de veronderstelling dat ze krijgsgevangen zouden worden gemaakt.

De toen 33-jarige Theo Pieper had de onderhandelingen niet afgewacht en was rond 07.00 uit de De Linde-boom ontsnapt via een steeg achter het hotel naar de Warmoesstraat. Daar werd hij echter door een Georgiër ontdekt die hem naar 'Texla' overbracht, waar hij in een bunkertje gevangen werd gezet. In de namiddag werd hij door Duitse troepen bevrijd omdat de Georgiërs hem waren "vergeten". Voor de overige Duitsers die in het hotel aanwezig waren, waaronder Edmund Haake, zou het dramatisch aflopen. Ook zij werden naar 'Texla' ge-bracht en zonder vorm van proces gefusilleerd…

Pieper, die net als Haake een fervent tegenstander was van het nationaalsocialisme, legde na de oorlog zijn geestelijk ambt neer, werd godsdienstleraar en trouwde met Trude Niehoff met wie hij een gezin stichtte. Hij is later nog vaak op Texel geweest en logeerde dan in De Koog. Op 20 januari 1988 overleed hij op 76-jarige leeftijd en werd begraven op het Katholischer Friedhof in Lüdenscheid.

Tekst: Jan Nieuwenhuis
Luchtvaart- en oorlogsmuseum Texel

THEMES IN OUR MUSEUM

AVIATION & WAR MUSEUM TEXEL

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

OPENING HOURS

In 2025, open from Monday, April 14, to Sunday, October 26, daily from 10 a.m. to 5 p.m.

  • Tickets are available at the counter, reservation is not necessary
  • Adults € 8.00
  • Children from 6 to 12 years € 5.00
  • Discounts apply to groups, see below

DOG WITH YOU?

Unfortunately, dogs are not allowed inside the museum.
However, service dogs are permitted inside.

3D AUDIO TOUR BUNKER DE VLIJT

  • Every Wednesday to Saturday at 11:00 AM and 3:00 PM.
    On Sunday only at 3:00 PM.
  • For adults only, from 13 years old
  •  Duration maximum 1 hour including the walk there and back
  • Reservations are not possible, capacity is limited
  • Be present well in advance for an explanation

Together with a museum employee you walk to the bunker opposite the museum. In the bunker you will be taken into the conversations that were held there during the 2 most crucial days of the Georgian Uprising. Jetty Bakker also tells in a timeline her memories of the war on Texel and about her work for the Georgians. You will receive an explanatory handout in advance with a description of the dire circumstances in which the Georgian soldiers found themselves during those days. The 3D audio tour can be done in both Dutch, German and English.

GROUPS

Would you like to visit our museum with a group (from 12 people)? Then we appreciate it if you make a reservation via groepen@lomt.nl. You can also indicate whether you would like a guided tour.

Social media

Image

PLEASE CONTACT US

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken