Op 10 april 1945 loopt de 18-jarige Jetty Bakker samen met haar vader Abraham naar bunker De Vlijt, tegenover het vliegveld. Ze worden verwacht. Tientallen Georgische soldaten en ook aanvoerder Sjalva Loladze en regimentsleider Nicolai Melikia zijn aanwezig. Jetty is gevraagd om berichten van BBC Radio te vertalen. Er moet nieuws zijn uit Engeland. De reddingboot Joan Hodshon is immers de nacht ervoor uitgevaren om hulp te halen.
Het Luchtvaart-en Oorlogsmuseum Texel vertelt op een geheel nieuwe manier het ongelofelijke verhaal van de Georgische opstand op Texel, ook wel bekend als de Russenoorlog. In de ‘3d audio experience’ in bunker De Vlijt beleef je met Jetty haar ontmoeting met Sjalva Loladze, hoe ze de Engelse radioberichten vertaalt en hoe de spanning onder de soldaten oploopt als duidelijk wordt dat de opstand geen succes is. Zullen ze hun wapens nog een keer oppakken voor een laatste offensief of leggen ze zich neer bij de situatie en is het ieder voor zich?
De afloop is bekend. Jetty blikt terug op wat er werkelijk is voorgevallen en hoe ze het heeft beleefd. Waren deze dappere Georgiërs nu helden of kunnen we achteraf stellen dat het eigenbelang van Loladze en zijn mannen belangrijker was dan het welzijn van de Texelaars.
De 3d audio experience is een nieuwe manier van presenteren, waarbij iedere bezoeker met een koptelefoon op kan ronddwalen en ervaren wat zich in de ochtend van 10 april 1945 (mogelijk) heeft afgespeeld in bunker De Vlijt. Hiermee brengt het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel op een indringende manier het verhaal van de Georgische opstand opnieuw over het voetlicht.
Voor mensen die het verhaal niet kennen is het een bijzondere eerste ontmoeting. Voor iedereen die het wel kent, biedt de 3d audio experience verdieping en een andere kijk op de opstand. Want ook 75 jaar na dato blijft het belangrijk uit te dragen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Dit project kwam tot stand met financiële steun van STIFT voor aankoop van bunker De Vlijt. Voor de experience was er steun van het Waddenfonds, Gemeente Texel, Provincie Noord-Holland, het Texelfonds, het vFonds, Mondriaanfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en de Rabobank. Het project is tevens gesponsord door TESO, De Krim en RAB Bouwcenter.