LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Verduistering

Gedurende de oorlog werd vaak middels pamfletten aan de bevolking duidelijk gemaakt dat men zich aan bepaalde regels diende houden. Zo ook de maatregel dat men verplicht was om ervoor te zorgen dat er geen licht vanuit huis op straat te zien was.

De verduisteringsmaatregelen werden in Nederland voor het eerst toegepast in de nacht van 10 op 11 mei 1940, dus al vóór de Nederlandse capitulatie op 15 mei. De maatregelen waren er op gericht om vijandige vliegtuigen geen mogelijkheid tot oriëntatie te geven.
In de Texelse Courant stonden regelmatig berichten over het verduisteren, waarvan de eerste werd gepubliceerd op 11 mei 1940. Er werd op gewezen dat verduistering noodzakelijk en verplicht was en dat men zich strikt aan de opgelegde maatregelen diende te houden. De meeste Texelaars deden dat ook, aldus een bericht in de krant van enkele dagen later: '...dat de Texelaars op uitnemende wijze voor verduistering van hun woningen, schuren e.d. bleken te zorgen'.

Ook tijdens de Duitse bezetting werd iedereen in Nederland geacht zich aan de verduisterings-maatregelen te houden, zo ook iemand als Meinoud Rost van Tonningen, één van de kopstukken van de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland (afgekort: NSB). Van Tonningen kreeg een bekeuring, omdat hij de maatregelen niet goed had nageleefd; Een lamp was zichtbaar vanaf de straat en deze werd in beslag genomen door een Nederlandse agent!

De Texelaars leken zich dus in het begin 'braaf' te houden aan de opgelegde maatregelen, maar tijdens de Duitse bezetting veranderde dat. In het pamflet bij dit artikel, gedateerd op 15 december 1941, staat te lezen dat er bij herhaling overtredingen werden geconstateerd met betrekking tot de verduisteringsvoorschriften. Blijkbaar werd er toen niet meer zo nauw gekeken door de bewoners of alles wel goed was 'afgeplakt'. Eind 1944 was het overigens wel oppassen geblazen. Vanaf dat moment zou er streng worden gecontroleerd en bij overtreding kon men rekenen op strafvervolging. Zo zou er zelfs op onvoldoende verduisterde vensters worden geschoten!

THEMES IN OUR MUSEUM

AVIATION & WAR MUSEUM TEXEL

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

OPENING HOURS

In 2025, open from Monday, April 14, to Sunday, October 26, daily from 10 a.m. to 5 p.m.

  • Tickets are available at the counter, reservation is not necessary
  • Adults € 8.00
  • Children from 6 to 12 years € 5.00
  • Discounts apply to groups, see below

DOG WITH YOU?

Unfortunately, dogs are not allowed inside the museum.
However, service dogs are permitted inside.

3D AUDIO TOUR BUNKER DE VLIJT

  • Every Wednesday to Saturday at 11:00 AM and 3:00 PM.
    On Sunday only at 3:00 PM.
  • For adults only, from 13 years old
  •  Duration maximum 1 hour including the walk there and back
  • Reservations are not possible, capacity is limited
  • Be present well in advance for an explanation

Together with a museum employee you walk to the bunker opposite the museum. In the bunker you will be taken into the conversations that were held there during the 2 most crucial days of the Georgian Uprising. Jetty Bakker also tells in a timeline her memories of the war on Texel and about her work for the Georgians. You will receive an explanatory handout in advance with a description of the dire circumstances in which the Georgian soldiers found themselves during those days. The 3D audio tour can be done in both Dutch, German and English.

GROUPS

Would you like to visit our museum with a group (from 12 people)? Then we appreciate it if you make a reservation via groepen@lomt.nl. You can also indicate whether you would like a guided tour.

Social media

Image

PLEASE CONTACT US

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken