Op 31 oktober 1941, vandaag 83 jaar geleden, crashtte in de Waddenzee een paar kilometer uit de kust van polder de Eendracht, een Engelse bommenwerper van het type Whitley. Het toestel van het RAF squadron 51 met de registratie Z9141 was op de terugweg van een bombardementsvlucht naar Hamburg, maar werd rond 23.50 boven de Waddenzee neergeschoten door een Duitse nachtjager gevlogen door Oberleutnant Paul Gildner, die daarmee zijn 19e slachtoffer maakte.
Van de 5 bemanningsleden, de Engelsman Eric Arthur Barsby (piloot), Engelsman Jack Harris Knight (waarnemer), Canadees Vincent Sature (schutter), Nieuw-Zeelander Stanley David Steel (2e piloot) en de Canadees Eric Warburton (marconist/schutter) overleefde niemand de crash en zij werden begraven op het kerkhof in Den Burg.
Schutter Vincent Sature is trouwens een beetje een verhaal apart… Hij was geen geboren Canadees maar werd op 11 February 1904 geboren in Lask, Polen met de naam Saturnin Korzydłowsk; Hij emigreerde zonder zijn ouders naar Canada waar hij aankwam op 17 september 1926 en in 1937 kreeg hij het Canadese staatsburgerschap. Hij gebruikte toen de naam Vincenty Saturnin Korzydłowski wat hij later veranderde in Vincent Sature. Het is niet helemaal bekend waarom hij dit deed, maar het zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat zijn Poolse naam door de Canadezen moeilijk was uit te spreken!
Van de overige bemanningsleden is ook redelijk veel bekend omdat de in april van dit jaar overleden museumvrijwilliger Bram van Dijk in het verleden verschillende familieleden heeft weten te traceren.
Het is verder best wel bijzonder te noemen dat er nog iets is terug te vinden van het toestel… Veel materiaal was namelijk schaars na de oorlog en daarom werd door de Texelaars het aluminium van neergestorte vliegtuigen zoveel mogelijk van het wad afgehaald. Agrariër Karel Roeper wist zo ook materiaal van de Whitley te bemachtigen en omdat hij van knutselen hield maakte hij daar onder andere speelgoed van. Een poppenhuis wat hij maakte van aluminium en glas van het toestel voor zijn dochter Hilly RoeperOosterhof, is te zien in het museum.
Tekst: Jan Nieuwenhuis
Luchtvaart- en oorlogsmuseum Texel