Alle Texelaars weten dat er regelmatig militaire vliegtuigen rondvliegen in de buurt van het eiland, en dat waren vaak F-16 gevechtsvliegtuigen. Inmiddels raakt dat toestel een beetje in de vergetelheid omdat ze inmiddels deels vervangen zijn door de F-35, een toestel dat iets meer opvalt vanwege het geluid dat het produceert! Deze maand heeft Nederland echter toegezegd F-16’s te gaan leveren aan de Oekraine en zo staat de F-16 opeens weer volop in de belangstelling...
Uiteraard werd er regelmatig geoefend met de F-16's boven de Noordzee en het oefengebied “Cornfield Range“, oftewel de Vliehors.
In enkele krantenartikelen is te lezen dat het met die oefeningen niet altijd even goed ging… Je moest zelfs op de controletoren op Vlieland oppassen dat er niet op je geschoten werd!
In 1992 schoot een Deense F-16 er een oefenraket op af, in 2013 beschoot een Nederlandse F-16 met zijn boordkanon de controletoren en in 2016 nam een F-16 ook het ‘verkeerde doel’ onder vuur... Op een enkele lichtgewonde na zijn bij al deze 'vergissingen' gelukkig geen dodelijke slachtoffers gevallen!
Overigens was de F-16 niet het enige toestel dat de controletoren raakte, in 2001 werd de toren geraakt door de beschieting van een Tornado jachtvliegtuig van de Duitse luchtmacht.
Behalve deze incidenten zijn er ook enkele F-16’s verongelukt tijdens oefeningen op de Vliehors. In het museumarchief hebben we een aantal foto’s, gemaakt in juli 2006, van brokstukken van een F-16 in de Waddenzee. De foto's zijn gemaakt op zo’n 7,5 mijl ten noordoosten van De Cocksdorp, vanaf het onderzoeksschip Navicula van het NIOZ dat toevallig in de buurt was.
De F-16 was afkomstig van vliegbasis Volkel, en zoals te zien is op de foto was er van het toestel niet veel meer over. Gelukkig wist de piloot zichzelf in veiligheid te brengen door gebruik te maken van zijn schietstoel.
De wrakstukken werden door reddingboten van Texel, Vlieland, Terschelling, en de al aanwezige Navicula opgespoord en zoveel mogelijk geborgen en naar Den Helder gebracht.
De crash van de F-16 was overigens niet het eerste toestel dat bij oefeningen op de Vliehors verloren ging; In 1980 was er al een F-16 gecrasht in het IJsselmeer, in 1992 verongelukte een F-16 in de Noordzee en in 2005 verongelukte een Belgische F-16. Bij al deze crashes hadden de piloten minder geluk, want zij overleefden het helaas niet…
Bijschrift foto: Wrakstukken van de F-16