Image

Het museum is gesloten tot medio april 2025.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief : De Harrier

Wie in het verleden regelmatig de vliegshows Texel Airport heeft bezocht, zal zich ongetwijfeld een militair vliegtuig herinneren dat verticaal kon opstijgen... De Harrier.

Het toestel gaf op Texel acte de présence tijdens de vliegshows van 1986, 1995 en 2001. Echt mooi van uiterlijk was het vliegtuig niet, hoewel dat een kwestie van smaak is natuurlijk, maar bijzonder was het wel.
Het verticaal opstijgen van de Harrier gebeurde overigens met een enorme hoeveel lawaai (en stof) en de naam van het toestel was dan ook wel toepasselijk... Spreek het maar eens (op z’n Engels) uit zonder de 'r' op het eind... Dat lijkt wel wat op 'herrie', en dat produceerde het toestel dan ook!

De Harrier vloog voor het eerst in 1966 en was gemaakt door het Engelse Hawker Siddeley Aviation. Het bedrijf werd in 1977 onderdeel van British Aerospace die samen met McDonnell Douglas in Amerika  de Harrier verder ontwikkelde. Het toestel was een zogenaamd VTOL (Vertical Take-Off and Landing) vliegtuig en daarbij was uiteraard wel het nodige motorvermogen nodig, wat een nogal irritant voor de oren, hoog gierend geluid maakte!

De Harriers zijn onder andere in dienst geweest bij de Engelse Royal Air Force en Royal Navy en ook de Amerikaanse, Spaanse, Italiaanse, Indiase en Thaise luchtmacht maakten gebruik van het toestel; de Nederlandse Luchtmacht heeft overigens nooit met de Harriers gevlogen.
Een marine versie van het toestel, de Sea Harrier, werd in 1982 nog bekend door zijn deelname aan de Falklandoorlog; Voor de ‘jongeren’ onder ons… een oorlog tussen Engeland en Argentinië met als inzet de Falklandeilanden (door Argentinië Islas Malvinas genoemd) en het eiland Zuid-Georgia in de Zuidelijke Atlantische Oceaan.

Inmiddels vliegt er een ander modern toestel rond waarvan bepaalde uitvoeringen ook in staat zijn om verticaal op te stijgen... de Lockheed Martin F-35 Lightning II, de Joint Strike Fighter. De Nederlandse Luchtmacht vliegt sinds 2019 met de F-35 maar die heeft deze mogelijkheid niet.
De F-35 is, als je het vergelijkt met zijn voorganger de F-16, net als de Harrier behoorlijk luidruchtig. Dat de F-35’s inmiddels operationeel zijn, daar weten de meeste Texelaars alles van denk ik... Ze zijn bij oefeningen op de Vliehors vaak duidelijk hoorbaar aanwezig.

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

In 2025 open vanaf maandag 14 april t/m zondag 26 oktober, dagelijks van 10-17 uur.

  • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
  • Volwassenen € 8,00
  • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
  • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

  • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
    Op zondag alleen om 15:00 uur.
  • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
  • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
  • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
  • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken