Image

Het museum is gesloten tot medio april 2025.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

‘Marinepfarrer’ Theo Pieper

Tijdens de opstand van de Georgiërs had vlootaalmoezenier Theo Pieper ongelooflijk veel geluk…

Theo Pieper werd geboren op 13 januari 1912 in Münster en als vlootaalmoezenier was hij belast met de gees-telijke zorg voor de rooms-katholieke Duitse militairen in Den Helder en omgeving.
In die hoedanigheid maakte hij in de week na Pasen 1945, samen met vlootpredikant Edmund Haake, een religieuze dienstreis naar alle Duitse batterijen op Texel. Daarbij bezochten ze ook het bunkercomplex 'Texla' waar een Paasdienst werd gehouden voor de Duitse militairen. Beide mannen namen in de avond van 5 april hun intrek in hotel 'De Lindeboom'...

In de nacht van 5 op 6 april hoorden zij aanhoudend geweervuur en kwamen er al snel achter dat de Georgiërs op het eiland in opstand waren gekomen.
De Georgiërs wisten dat er in hotel De Lindeboom Duitse militairen aanwezig waren en in de loop van de och-tend eisten zij dat ze zich zouden overgeven omdat anders het hotel opgeblazen zou worden. Na onderhande-ling tussen de Duitsers en de Georgiërs door Johan Duinker, drukker, boekhandelaar en redacteur van de Texelse Courant, besloten de Duitse militairen zich over te geven in de veronderstelling dat ze krijgsgevangen zouden worden gemaakt.

De toen 33-jarige Theo Pieper had de onderhandelingen niet afgewacht en was rond 07.00 uit de De Linde-boom ontsnapt via een steeg achter het hotel naar de Warmoesstraat. Daar werd hij echter door een Georgiër ontdekt die hem naar 'Texla' overbracht, waar hij in een bunkertje gevangen werd gezet. In de namiddag werd hij door Duitse troepen bevrijd omdat de Georgiërs hem waren "vergeten". Voor de overige Duitsers die in het hotel aanwezig waren, waaronder Edmund Haake, zou het dramatisch aflopen. Ook zij werden naar 'Texla' ge-bracht en zonder vorm van proces gefusilleerd…

Pieper, die net als Haake een fervent tegenstander was van het nationaalsocialisme, legde na de oorlog zijn geestelijk ambt neer, werd godsdienstleraar en trouwde met Trude Niehoff met wie hij een gezin stichtte. Hij is later nog vaak op Texel geweest en logeerde dan in De Koog. Op 20 januari 1988 overleed hij op 76-jarige leeftijd en werd begraven op het Katholischer Friedhof in Lüdenscheid.

Tekst: Jan Nieuwenhuis
Luchtvaart- en oorlogsmuseum Texel

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

In 2025 open vanaf maandag 14 april t/m zondag 26 oktober, dagelijks van 10-17 uur.

  • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
  • Volwassenen € 8,00
  • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
  • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

  • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
    Op zondag alleen om 15:00 uur.
  • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
  • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
  • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
  • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken