Als vliegtuigen op Texel landen, dan is het uiteraard de bedoeling dat de landingsbaan van het vliegveld wordt gebruikt … maar soms wordt er noodgedwongen, door "bijzondere omstandigheden", een andere locatie gekozen ... Dat gebeurde op 18 december 1970 toen een MBB HFB-320 Hansa Jet van General Air, een buiklanding moest maken op zandplaat De Hors.
Het circa één jaar oude toestel met de registratie D-CIRO vertrok zonder passagiers vanaf luchthaven Hamburg-Fuhlsbüttel (EDDH) in Duitsland, voor een testvlucht naar de luchthaven van Köln/Bonn (EDDK). Het was daarbij de bedoeling om een aantal passagiers op te halen die in Parijs een contract zouden gaan ondertekenen met Airbus.
Toen het toestel in de buurt van Keulen vloog, raakte de brandstofpomp van de rechtermotor defect, die daardoor uitviel. Gevolg was dat het elektrische systeem het begaf waarbij onder andere de radio- en navigatieapparatuur werd uitgeschakeld. Piloot Klaus Klappstein en zijn co-piloot Knut Diederich Bartels wisten echter het toestel weer onder controle te krijgen en ze klommen daarbij tot boven de wolken naar een gebied met weinig luchtverkeer. Vrijwel geheel Duitsland en Nederland was in de mist gehuld en daarom werd besloten om, met behulp van een noodkompasje, een noordwestelijke koers aan te houden. De bedoeling was om de Noordzee te bereiken waar eventueel een noodlanding gemaakt zou kunnen worden; beide piloten gingen er vanuit dat er boven de Noordzee genoeg zicht zou zijn.
Na ongeveer een half uur vliegen zag men tussen de wolken door de contouren van een eiland, wat later Texel bleek te zijn. Omdat men geen luchthaven kon ontdekken werd er voor gekozen om een buiklanding op het strand te maken, die zonder al te veel problemen verliep. Co-piloot Knut Diederich Bartels bezeerde daarbij wel zijn rug, maar achteraf bleek dit bij controle in het ziekenhuis niet bijzonder ernstig te zijn.
Tijdens de berging constateerde men dat het toestel flink beschadigd was geraakt aan de onderkant. De Hansa Jet is later via de haven van Oudeschild met het schip 'Hester' uit Harlingen afgevoerd en werd uiteindelijk 'total loss' verklaard; Het toestel is dus niet oud geworden…
Tekst: Jan Nieuwenhuis
Luchtvaart- en oorlogsmuseum Texel